Direktlänk till inlägg 15 oktober 2005

Tog med "Raggarn" på en tur till Norge.

Av PållePe - 15 oktober 2005 10:00

Dag: 1


Den här gången va det Anders som hängde på.

Han hade åkt omkring hela våren och försommaren på en Vulcan 800 Classic,  som han införskaffat hos en lokal handlare i Borlänge i år.

Brandbilen och andra på gränsen till hårdmobbing uttalande om hans val av cykel, fick honom att byta till en för honom, och framförallt hans vänner, passande modell 1500 Nomad.    

Mr Green i Borlänge va född.

Nu blir det lite ballare att åka med dom stora grabbarna tycker ”Raggarn” som han numera lyssnar till.

OK. Vi träffades vid OK-macken i Ludvika, efter det att jag ringt och fått upp han i ottan.

Vi kör åxå vägen via Karlstad, Anders myser så att hela hjälmen fladdrar, det är ju klart, med en sån cykel.

Stannar i Årjäng och växlar till nk. Besöker bolaget för att handla ranson mm. Tankar och äter i Töcksfors.

Tar vägen under Oslofjorden vid Dröbak, och stannar än här o än där ”raggarn röker” så det blir fler pausar, men det är bara trevligt när man kör tillsammans.

Kongsberg blir dagens stopp, har tur och får rum på vandrarhemmet. Duscha och på med snyggbrallorna. 

En tur till puben, på väg ner till byn är obligatoriskt, även en Pils och en Jäger hör till. Väl nere på byn uppsökte vi en Pizza som hade uteservering, (för att först varit på en rekommenderad lokal, inomhus, mörkt, lukta som en askkopp, hundar å det fanns säkert andra djur åxå som inte syndes). God pizza men dyr, tyckte nån.

Russlade runt lite för att skaka ner maten, innan vi gick hem och intog våra sängar.

http://www.vandrerhjem.no/index.jsp?c=6712&vhjemid=74


Dag: 2


Frukost ingår i priset, vad vi åt och hur det gick till i matsalen den morgonen, överlåter jag till A att skriva om, hon i köket blängde lite snett på oss där vi satt i oset från ett våffeljärn. Vi packade och körde snabbt vidare på för mig kända vägar.

Stannade och mös en kanna kaffe i solen vid Nutheims Gjestgiveri.

Här träffade vi en trevlig dam som va impad av våra bågar, hon hade själv en Honda 900. Vi trodde hon skojade, men det visades bilder på cykeln och henne själv i full mc-mundering, damen va där på kurs för det är konstnärsskola på gjestgiveriet numera. http://www.nutheim.no/

Vi susade vidare över Hardangervidda och hamnade i Odda, där vi blev en stund pga. regnet, A kom i slang med en Holländare å va dom snackade om fattade inte jag, det vete fan om A gjorde heller.

Regnet slutar och vi fortsätter upp efter fjorden. Holländarn kommer farande på sin båge, och när han får syn på sin nyfunna svenska vän, som står och gör nåt bakom en container,  flaxar han vilt med armen, så han va nära att gå i backen, det ä riktiga kompisar tycker A.

Nu är vi framme vid färjan, om vem står där då, jo kompisen till A, men nu har han överfallit några tyskar som väl va, så vi kunde lugnt gå ner och ta kaffe o räkmacka på båten, ”dyrt” tycker A, som inte vet vad jag har i tankarna.

På med kläderna och iväg, pissnödig igen, ropar A när vi kommit av båten, tycker jag känner igen det här från när barnen va små. Men förfan, det va bara att hitta ett lämpligt ställe före tunneln, annars pissar han väl i skinnbrallorna.

Nu är det väl bara att blåsa på trodde jag, tänkte inte på att det ska ju rökas åxå.. 

Efter några härliga mil stannade vi i Voss och fick sista hytten för dagen, på campingen vid Taulen. Bara utsikten från altanen va värt priset, snö på topparna på andra sidan sjön. (Måste skaffa en digikamera).


Ny Dag:

Fan, nu är jag här igen. Stalheimskleiva ,den berømte og beryktede  Stalheimskleiva,  en av Nord-Europa bratteste vegstrekninger.  Kleiva med sine  13 svinger ble bygget i perioden fra i 1840 til 1848 og har en gjennomsnittsstigning på 20 %,  dvs for hver 5 meter fremover er det 1 meter opp. Kleiva er åpen for trafikk fra 1. mai til 1. oktober.

 ”Vill du köra ner” frågar jag A med lite darr i rösten, så han skulle tveka. Men nejdå, ”det är klart att vi kör ner där” svarar han, som om det vore att åka över öskötaslätten.

När vi kom ner, hade det där flinet som han har haft sedan han fått sin 1500 avtagit, och han stog där med en zigg i käften och bara stirrade upp mot berget han nyss tagit sig nerför, på ettans växel med rytande motor och rykande bromsar, fy fan huttrade raggarn.


Vägen ner till fjorden är fin, så det fick bli en relax, efter kleiva.

I Flåm inhandlades div. souvenirer och lite bröd o pålägg från butiken som njöts i skuggan av ett jätteskepp från nåt fjärran land. Mycke turister i Flåm, så vi fick inte plats på tåget upp till Myrdal.

Nu fick även A tillfälle att köra tunneln, (den långa 24 km). Stannade och slickade en glass när vi kom ut på andra sidan och diskuterade vidare vägval. Det blev Aurlandsdalen ner mot Fagernes. Vi satt och fikade vid Tyinkrysset, när det kom en buss med en massa turister, som flockades runt A cykel o vips va det där flinet där igen..

I Fagernes ville jag välja ett hyfsat (= snordyrt) boende, men A protesterade så vilt att jag gav mig direkt, innan det blev folksamling. Vi testade lite olika ställen och hamnade till slut i Etnedal, där vi fick en hytte som va ungefär som gamla hönshuset i Norberg där jag bodde som liten. (Inte i hönshuset).  Men det va rent och fint så vi led ingen nöd.

Det satt ett par knuttar på altanen bredvid våran hytte, dom sa inte så mycket till varan, och det visade sig senare att det va två norrlänningar, visserligen bara från Njurundabommen söder om Sundsvall, men ändå. (En hade V 8oo)

Efter några timmar på deras altan, å lite gott från våran skaffning pratade dom hejvilt, så strax efter tio 22:00 kom herr Ivar ner på tråcykeln å bad oss hålla tjäft, för folk skulle upp o jobba.

På morgonen stog en rödögd lapp o packa sin räser för att köra hem till Sundsvall.

Vi tog det lite lugnt, för vi hade beställt bröd som Ivar skulle ha nybakt vid niotiden.  A fick gå till Ivar å hämta brödet.

Hemåt körde vi på ”fel” sida om Mjösa, det visade sig vara ett bra val, härliga vägar utmed sjön, genom ett härligt jordbruksland.

Det blev via Morokulien och Arvika som vi tog oss till Karlstad, där vi skildes för att på egna hjul ta oss hemåt till våra väntande damer.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av PållePe - 1 september 2015 09:55

Det gick ju bra.....  

Av PållePe - 1 september 2015 09:47

Testar om jag mins hur man gjorde...    

Av PållePe - 2 september 2014 10:00

  Nytt om sommaren 2015    Om det blir som tänkt så kör jag bara en tur 2015. Det blir en tur till Lofoten..   Mer info på Facebook..   Nytt om sommarens turer 2014   HÖST-TUR 2014  Vi ändrar inga roade vanor utan tar oss helt ...

Av PållePe - 8 januari 2013 11:45

       Hej å välkommen till sidan.. :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::         Snabbknapp till:      Äventyrs site.    Längre Turer.       PållePe Bikers.  Kortare Turer   http:/           http://pallepe...

Av PållePe - 3 januari 2013 21:15

      Nya turer 2013...   Lägg in en intresseanmälan så får du mer info. pallepe@spray.se          Vårturen: Verdens ende.  FULLT        Sommartur: Vestkapp.      FULLT      Hösttur: Lom.               PLATS KV...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2005 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards